Eftersom det nyligen kommit nya riktlinjer för behandling av bröstinflammation (mastit) kommer här en liten sammanfattning. Jag är ingen sjukvårdspersonal. Om du misstänker att du har mastit ska du alltid kontakta din egen vårdgivare och/eller läkare. Du hittar referenser och källor som denna artikel bygger på längst ner i artikeln.
__
Det är viktigt att prata om bröstinflammation (mastit) då det förutom att det är smärtsamt är en av de vanligaste anledningarna till att kvinnor måste sluta amma tidigare än de önskat. Det finns ingen fullständig vetenskaplig översikt över hur många kvinnor som får mastit under sin amningsprocess, men det beräknas vara från 10 % och upp till 25 %.
Eftersom de nya riktlinjerna på vissa punkter strider mot tidigare givna rekommendationer är det viktigt att vara uppdaterad så att man undviker att förvärra en ev. bröstinflammation.
Söker du på nätet efter råd om mastit hittar du massor av råd och vägledning (även från officiella källor) som mot bakgrund av den nya kunskapen på området kan vara felaktiga.
Denna äldre information beskriver ofta vikten av att effektivt tömma brösten under amning och eventuellt komplettera med pumpning. Denna praxis kan vara missvisande eftersom bröstet aldrig kan tömmas helt. Ca. ⅓ av mjölken finns kvar även efter effektiv amning. Dessutom är korrekt vägledning väsentlig vid pumpning, eftersom en eventuell överproduktion av bröstmjölk kan förvärra mastit.
Det har varit den traditionella uppfattningen att mastit enbart beror på ansamling av mjölk i bröstet. Detta är inte vetenskapligt dokumenterat. Forskning har visat att det finns flera faktorer som spelar roll för utvecklingen av mastit.
Ett av de vanligaste råden man stöter på är heta förpackningar för brösten – de nya råden går raka motsatsen och rekommenderar coola förpackningar för att minska inflammation. Mer om det nedan.
Det finns vissa faktorer som bidrar till risken att få mastit Om du har kraftig flytning och stor mjölkproduktion, eller om du har haft mastit tidigare, är risken större att utveckla det igen.
De nya riktlinjerna, till skillnad från de gamla, fokuserar inte på att ge dränering från bröstet utan istället på att minska svullnad i bröstvävnaden.
Det rekommenderas att minska pumpningen för att inte stimulera produktionen – pumpning kan i värsta fall även skada bröstvårtan om inställningen är för effektiv eller brösttratten är för liten.
Amning rekommenderas fortfarande minst 8 gånger om dagen.
Det är viktigt att fokusera på bra sugteknik och amningsställning. Laid back amningsställning kan vara bra eftersom bröstet ofta är så spänt att barnet inte kan få ett bra grepp. Bebisens haka ska helst placeras mot det drabbade området.
En av de nya rekommendationerna är att använda svala kompresser 10-20 minuter mellan matningarna - Detta kommer att lindra svullnaden i det ödematösa (området med vätskeansamling) runt mjölkkanalerna, vilket hindrar mjölken från att rinna.
Slutligen är det viktigt att inte "massera" bröstet med hårt tryck i ett försök att "hjälpa ut mjölken". Det kan skada vävnaden och förvärra tillståndet.
Sjuksköterskan kan rekommendera och instruera dig att istället utföra lymfdränage.
Amning ska inte vara smärtsamt. Det rekommenderas att den ammande kvinnan tar kontakt med sin egen läkare för att få smärtstillande medicin utskriven - typiskt paracetamol (Panodil) och Ibuprofen (Ipren). Vid misstanke om bakteriell (infektiös) mastit är det viktigt att behandlas med antibiotika. Du kan fortfarande amma även om du behandlas med antibiotika.
Vikten av partnerns roll påpekas också i de nya riktlinjerna. Vid mastit är man ofta väldigt utmattad och slö och måste använda sin energi för att bli frisk. Det stöd som en partner kan ge både praktiskt och känslomässigt är otroligt viktigt.
Så en kort sammanfattning:
❌ Försök inte att "tömma bröstet"
❌ Stimulera inte bröstet för extra mjölkproduktion, t.ex. med att pumpa ut
❌ Ingen hård massage
❌ Varma inpackningar rekommenderas inte längre
✅ Om möjligt, försök lymfdränage i samarbete med hälsosköterskan
✅ Använd svala kompresser 10-20 minuter mellan varje matning
✅ Amma minst 8 gånger om dagen
✅ Om du har mycket spända bröst rekommenderas den avslappnade amningsställningen
✅ Barnets haka ska helst placeras mot det inflammerade området
✅ Få amningsvägledning av en hälsosköterska eller amningsrådgivare
✅ Partner måste stödja amningen
✅ Kontakta din egen läkare vid smärta eller misstanke om bakteriell inflammation
Källor: Ovanstående artikel är sammanfattad från information på: https://www.sundhedsplejersken.nu/mastitis-fra-teori-til-praksis/ av Kathrine Ludvigsen, Charlotte Nøhr-Rasmussen och Kristine Aagaard
Källor som används i ovanstående:
- Socialstyrelsen (2021), Amning – en handbok för vårdpersonal. https://www.sst.dk/-/media/Udgivelner/2018/2023-03-14-Amning_2023-03_web.ashx?sc_lang=da&hash=E62927D4277ED060701B99B9E0E88AAB
- Wambach, K. och Spencer, B. Eds. (2021). Amning och mänsklig amning. Sjätte upplagan. Jones och Bartlett Learning.
- Wilson, E., Wood, SL och Benova, L. (2020) Incidens av och riskfaktorer för laktationell mastit: en systematisk översyn. Journal of Human Lactation. 36 (4) 673-686. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286139/
- Tøkje, du en. ål. (2021) Kvinnors erfarenhet av behandling av mastit: En kvalitativ studie. PubMED Central. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8240874/
- Mitchell et. ål. (2022) Academy of breastfeeding medicine clinical Protocol #36: The Mastitis Spectrum, Revised 2022. https://www.bfmed.org/assets/ABM%20Protocol%20%2336.pdf
- Walker, M. (2021) Amningshantering för läkaren. Använda bevisen. Femte upplagan. Jones och Bartlett Learning.Douglas (2022) Re-thinking benign inflammation of the lactating breast: Classification, prevention and management. Women's Health, London. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35441543
- Breastfeeding Network (2022) Mastit och amning. https://www.breastfeedingnetwork.org.uk/wp-content/uploads/2022/12/BfN-Mastitis-Leaflet-December-22.pd
- Sundhed.dk (2021) https://www.sundhed.dk/sundhedsfaglig/laegehaandbogen/obstetrik/tilstande-og-sygdomme/efter-foedsel/mastitis /
- Ammehjelpen, Liggande amning – en bekväm amningsställning för dig och barnet: https://ammehjelpen.no/tilbakelent/
- https://www.lllusa.org/wp-content/uploads/2017/02/laidbackbreastfeeding-1.jpg