Är det säkert att föda hemma?

Er det sikkert at føde hjemme?

Det korta svaret är ja. Dessutom finns det många fördelar med att föda hemma.

På senare år har allt fler och bättre vetenskapliga studier publicerats som visar att det går att screena friska gravida kvinnor som vill föda hemma så noggrant att man inte behöver oroa sig för säkerheten.

Barnmorska närvarande

Detta gäller så länge en barnmorska assisterar den förlossande, och barnmorskan har ett gott löpande samarbete med närmaste förlossningsavdelning, om en förflyttning till sjukhus skulle visa sig vara nödvändig under förlossningen.

Färre ingrepp

De nämnda studierna visar också att förlossningen fortlöper bättre när det är planerat att starta hemma. Det är 20-60 % färre ingrepp, t.ex. färre kejsarsnitt, epiduralblockader och väststimulering för kvinnor som planerar att föda hemma. Det är också 10-30% färre komplikationer, t.ex. mindre blödningar och färre allvarliga bristningar. Det verkar också som att fler mammor som föder hemma får en bra start på amningen.

Barnmorskor föder hemma

En undersökning från Barnmorskeförbundet visar också att barnmorskorna själva har anammat hemförlossningar i takt med det ständigt ökande antalet och allt större studierna inom området. Detta ger insikt om att både vetenskaplig forskning och erfarna yrkesverksamma stödjer hemfödslar för friska, gravida kvinnor så länge de sköts av en barnmorska och har kontakt med en förlossningsenhet vid behov av förflyttning.

----

Källor: Artikel av Ole Olsen, seniorforskare vid Forskningsenheten för allmänmedicin, Institutionen för folkhälsovetenskap, publicerad av Parents and Birth
Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.